Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Ja tylko nie rozumiem tematu "Chcemy urodzić w Norwegii". Dlaczego? Wiele Polek jeździ stąd rodzić w Polce właśnie... Sam fakt urodzenia się tu czy tam nic w wasze sytuacji nie zmieni. Poród tu czy tam wyjdzie za darmo, na pieniądze się nie załapiecie, a obywatelstwa z tej racji nie dostaniecie. Nie rozumiem więc tematu. Jeśli plany wyjazdowe i tak macie, pobrać się chcecie to te plany realizujcie i już. Poród tu czy tam niczego nie zmieni.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
gama28 napisał:
.... Sam fakt urodzenia się tu czy tam nic w wasze sytuacji nie zmieni.... Poród tu czy tam niczego nie zmieni.
to nie do końca tak jest niewiasto w światowym prawodawstwie są stosowane dwie zasady: 1-prawo krwi i 2-prawo ziemi. niestety nie wiem, którą zasadę stosuje Norge, ale np. USA stosują prawo ziemi i każde dziecię co wyskoczy na świat na ziemi amerykańskiej dostaje automatycznie z mocy prawa narodowość amerykańską. Polska stosuje prawo krwi i każde dziecię urodzone nawet na śmietniku w Bombaju, jeśli miało jedno z rodziców posiadających obywatelstwo polskie ma z mocy prawa obywatelstwo polskie. miało to ogromne znaczenie dla dzieci polskich rodziców urodzonych w USA. tam z mocy prawa dostawał narodowość amerykańską, a do Polski nie chcieli wpuścić z takim dzieckiem jeśli nie miało wyrobionego paszportu polskiego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Norwegia to nie USA i zadne dziecie nie dostanie automatycznie obywatelstwa norweskiego jezeli rodzice (lub przynajniej jeden) nie ma obywatelstwa norweskiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Elise napisał:
Norwegia to nie USA i zadne dziecie nie dostanie automatycznie obywatelstwa norweskiego jezeli rodzice (lub przynajniej jeden) nie ma obywatelstwa norweskiego.
czyli stosują prawo krwi i wszystko jasne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
93 Posty
Początkujący
z tego co się orientuję to za poród nigdzie na swiecie się nie płaci, do tego nie jest potrzebne ubezpieczenie!
Napewno nie otrzymacie tzw. becikowego bo trzeba być w Norwegii w trakcie trwania ciąży przez minimum pół roku z tego co się orientuję, no i oczywiscie jedno z Was musi pracować legalnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
jasta102 napisał:
gama28 napisał:
.... Sam fakt urodzenia się tu czy tam nic w wasze sytuacji nie zmieni.... Poród tu czy tam niczego nie zmieni.
to nie do końca tak jest niewiasto w światowym prawodawstwie są stosowane dwie zasady: 1-prawo krwi i 2-prawo ziemi. niestety nie wiem, którą zasadę stosuje Norge, ale np. USA stosują prawo ziemi i każde dziecię co wyskoczy na świat na ziemi amerykańskiej dostaje automatycznie z mocy prawa narodowość amerykańską. Polska stosuje prawo krwi i każde dziecię urodzone nawet na śmietniku w Bombaju, jeśli miało jedno z rodziców posiadających obywatelstwo polskie ma z mocy prawa obywatelstwo polskie. miało to ogromne znaczenie dla dzieci polskich rodziców urodzonych w USA. tam z mocy prawa dostawał narodowość amerykańską, a do Polski nie chcieli wpuścić z takim dzieckiem jeśli nie miało wyrobionego paszportu polskiego

Taka głupia to ja nie jestem. W tym temacie brakło mi po prostu sprecyzowania pytania. Chciałam się dowiedzieć, jakie są powody wybrania Norwegii na miejsce PORODU, bo to on był tu kluczowy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Radek napisał:

Napewno nie otrzymacie tzw. becikowego bo trzeba być w Norwegii w trakcie trwania ciąży przez minimum pół roku z tego co się orientuję, no i oczywiscie jedno z Was musi pracować legalnie

Niemniej większość ludzi nie obeznanych z tematem ...becikowe wiąże bezpośrednio z pieniędzmi za poród...koniec i kropka...
A na dodatek jak usłyszą iż Tu becikowe wynosi ponad 30tys.Nok ...
...PONAD PIĘTNAŚCIE TYSIĘCY ZŁOTYCH POLSKICH... a ile to jest w euro...?!!! .
...TO WYOBRAŹNIA DOZNAJE SZOKU...

I stąd następnie takie okrężne pytania związane z tematyką porodową w Norge...

Nie jesteśmy ani lepsi ani gorsi od Czekolady , czy też innych Muślimów ...
Każdy chce tanim kosztem mieć jak najwięcej kasy...
ECH...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
gama28 napisał:
...Taka głupia to ja nie jestem. ...

Czyżby...jednak w związku ...z bezsensem...było coś na rzeczy...!?!.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
zacznijmy od tego --- gdzie ty gościu byłeś za nim okazało się że twoja kobieta jest w ciąży?? widzę że dopadła ciebie czysta panika w związku z tym i szukasz rozwiązania ___ tylko że jeśli się czyta to co napisałeś to widać że nie dorosłeś jeszcze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
... tylko że jeśli się czyta to co napisałeś to widać że nie dorosłeś jeszcze
najważniejsze, że był w stanie....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj